Собствено Търсене

                     Българи в Аржентина


                               АржентинаНаселение- 40 091 359                                                                         Площ-2 777 410 кв.км.
Столица-Буенос Айрес-2 891 082

Расов състав:Бели-97% (италианци,испанци-най-вече галисийци и баски,скандинавци,германци,гърци,португалци,уелсци,руснаци,украинци,арменци,евреи и др.),3% мулати,метиси,азиатци,чернокожи и индианци.


                                                      История на българската общност

        Първите български емигранти се установяват в Аржентина през 1906 г. Двама от тях са от Дряново - шивачът Панайот Стоянов и кожухарят Сава Попов, други двама, учителят Георги Ковачев и Димитър Данев, са от великотърновското село Михалци.Има и  преселници от Беленска околия,както и от Русе и Плевен. Повечето от първите емигранти се заселват в Аржентина с цел печалбарство,но има и политически емигранти най-вече от Македония.
        Първата голяма заселническа вълна е през юни 1914 година.При преброяването в страната,като българи са записани 3 312 души.
        Масовото прииждане на българи в Аржентина започва през 1922 г.На всеки, който се засели в страната, е обещана толкова земя, колкото може да обработва. Тази пропаганда стига и до обеднелия български народ благодарение на служители в аржентинската легация в София.  Мнозина от нашите емигранти се озовават на хиляди километри от столицата Буенос Айрес,главно в провинция Чако на боливийско-перуано-аржентинската граница.Постепенно в Чако се формира най-хомогенната група от български емигранти,които работят основно в памукопроизводството.Там нашите сънародници стават собственици на земя,правят нововъведения и са изключително социално активни. През 30- те години са защитници на непосредствените икономически интереси на памукопроизводителите и на другите обществени слоеве. Това се изтъква и от ръководителите на местните синдикати и на политически леви организации.В Кампо Ларго, в къщата на К. Пелов,те откриват и българско читалище.
      Броят на българите в провинция Чако между 1930 - 1940 година е бил 3 500 - 4 500 души.                                                                                                                                                      Част от българските емигранти се заселват в Патагония,най-южната провинция с площ над 700 000 кв. Км.Там българите работят в нефтените рафинерии или с платформи от Атлантическия океан край Комодоро Ривадавия или пък добиват картофи около Балкарсе, до самата Огнена земя и близо до градчето Пунта Аренас.
        Значителен брой българите се насочва към месопреработването в Берисо.Други пък се насочват към Буенос Айрес,което е основното място за пребиваване, където се съсредоточават строителни работници, дребни търговци, производители, интелигенция.
       Предполага се,че през периода на 20-е години на 20 век между 12 и 20 хил. българи се заселват в провинциите Буенос Айрес (Берисо) и Санта Фе, Чубут (Комодоро Ривадавия), Чако (Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс).Техният брой нараства значително по време и след приключването на Втората световна война.
      По  сведения на българската емиграция в Аржентина в началото на 40- те години те са над 30 хиляди, но тези данни вероятно са завишени. След 1945г. не малка част от тях се завръщат в родината си.  От т.н. Стара емиграция най- много са  от Търновски, Ловешки, Плевенски, Врачански и Търговшки окръзи.Огромната част от тях пристигат в южноамериканската държава по икономически причини,но има и такива,които са политемигранти.  
       Според аржентински сведения, процентът на грамотните българи в сравнение с другите емигранти, е доста по- висок.Второто поколение от българи емигранти се насочват към професии на интелектуалния труд: лекари, инженери, адвокати, преподаватели, които отначало носят по- малки доходи, но са по- престижни и перспективни.
       За разлика от така наречената стара емиграция , населяваща предимно северната провинция Чако, по-голямата част от новите български заселници предпочитат да живеят в провинция Буенос Айрес, чиято столица е град Ла Плата. Само за последните 12 години в Аржентина са се заселили около 15 хил. нашенци.
        Новите български емигранти пристигат в Аржентина в средата на 90-те години по т. нар. Програма за укрепване на нацията, която Буенос Айрес въведе за страните от Централна и Източна Европа. Новите емигранти все още не са успели да пуснат солидни социални корени, гарантиращи им по-безболезнено преодоляване на кризата. Повечето наши сънародници, пристигнали в Аржентина в края на 90-те, бяха принудени да изкарват прехраната си с ниско квалифициран труд, което автоматично ги изпращаше в дъното на социалната таблица
        Така за трети път от началото на XX век към далечна Аржентина пое поредният керван български заселници в търсене на щастие и по-добър живот. Реалностите, пред които нашите сънародници се изправиха с пристигането си на латиноамериканска земя обаче, се оказаха твърде неприветливи: огромна безработица, висок жизнен стандарт за хората със специфични професии и почти мизерно съществувание за така наречената работническа класа.
        Дошлите през 90- те години създават Асоциация "Хан Аспарух". Стараят се да поддържат и запазят българското си самосъзнание.


                                                 Брой на българите в Аржентина

        Според бившият консул на България в Аржентина Жоржета Пехливанова,в латиноамериканскката държава живеят 75 000 българи, или потомци на наши преселници, като някои от тях са сред най-богатите хора в страната, а други заемат или са заемали изключително важни постове в държавното управление.
         По неофициални данни аржентинските граждани от български произход са около 40 хиляди души (според други оценки - около70- 80 хил.д.), главно в Буенос Айрес, Берисо, Мар дел Плата, Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Комодоро Ривадавия .Според официалните статистики българите са под - 3 хиляди души.
        Според различни данни в Аржентина живеят и 30 000 "македонци".

Населени места с български колонии
Гр.Берисо (Berisso)-14 021 жители италианци,поляци,украинци,испанци,германци,араби,българи,хървати,арменци,др.В града има българско културно-просветно дружество-Иван Вазов от 1955 г..
Гр.Комодоро Ривадавия (Comodoro Rivadavia)-182 631 жители.В града има българско дружество-Кирил и Методий.
Гр.Роке Саенс Пеня(Roque Saenz Pena)-в града има българска колония.
Гр.Лас Бреняс-19 000 жители.Намира се в провинция Чако.В града има българско дружество В.Левски.
Гр.Мар дел Плата (Mar del Plata)-614 350 жители.В града има българска колония и българска общност "Васил Левски" - (от 1998),
Гр.Буенос Айрес(Buenos Aires)-2 891 082 жители
Бели-88,9%,Метиси-7%,Азиатци-2%,Чернокожи-1%.В града има българса колония и Аржентино-българска фондация - (от 1985), Аржентино-българска асоциация "Хан Аспарух" . В столицата се издава и вестник "Български вести"
Гр.Росарио-1 159 000 жители  испанци,италианци,французи,хървати,поляци,руснаци и др..В града има българска колония.Намира се в провинция Санта Фе.
Гр.Санта Роса-96 920 жители.В града има българска колония.Намира се в провинция Ла Пампа.

Известни представители на българската общност

     Едно от най-уважаваните български имена в страната на гаучосите е това на Флоренсио Тенев, дългогодишен губернатор на провинция Чако и лидер на тамошната Хустисиалистка партия. Неговият брат Карлос Тенев пък е дългогодишен шеф на земеделската комисия при Конгреса в Буенос Айрес и помощник на бившия президент Карлос Менем с ранг на държавен секретар.
    Адвокат Антония Шишманова, председател на създадената през 1986 г. аржентинско-българска фондация, е член на Арбитражния съд в страната.


Използвани източници
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%90%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0
http://www.hispanoperiodistas.com/text.asp?pub_id=251
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=391&aid=9607
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=374&sectionid=6&id=00003

Комодоро Ривадавия
Мар Дел Плата
Росарио
Буенос Айрес
Буенос Айрес
Начало
За сайта
Българи в Русия
Българи в Македония
Българи в Румъния
Българи в Молдова
Българи в Украйна
Българи в Сърбия
Българи в Албания
Българи в Турция
Българи в Косово
В други държави
Българи в Гърция
Bulgarnation.com
История на българите в САЩ
За броя,щатовете и градовете с български общности в САЩ.
Българи в други държави-Начало